Joods Museum + junior
In het Joods Museum + junior, gevestigd in vier monumentale synagogen in het Joods Cultureel Kwartier, kom je meer te weten over het Nederlandse Joodse leven. Gedurende de 20e eeuw heeft de Joodse gemeenschap onbeschrijvelijk geleden en daarmee ook het museum. In 1933 opende het museum in de Waag, waar het in 1940 door de Nazi's werd gesloten. Na de Tweede Wereldoorlog opende het museum weer in 1955 met een klein deel van de oude collectie. Ruim dertig jaar later verhuisde het museum naar het Hoogduitse Synagogencomplex aan het Jonas Daniël Meijerplein. Dit complex was na de oorlog zeer verwaarloosd omdat er nog maar weinig over was van de Joodse gemeenschap. Op 3 mei 1987 werd het museum na een grote renovatie op deze locatie heropend. Er worden diverse facetten van het Nederlandse Joodse leven getoond in het museum, zowel van toen als van nu. Er is een uitgebreide multimediale collectie te vinden, films, schilderijen, gebruiksvoorwerpen en 3D-presentaties.
Joods Cultureel Kwartier
Het Joods Museum + junior werd in 1993 uitgebreid met de Hollandse Schouwburg als Joods monument ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetters bijeen werden gebracht. In 2009 werden ook de Portugese Synagoge en Ets Haim aan het museum toegekend. Ook het Nationaal Holocaust Monument is toegevoegd. De verschillende locaties zijn samengebracht onder de naam Joods Cultureel Kwartier waardoor je nu alle musea kunt bezoeken met slechts één toegangskaartje.
Joods Museum junior
Joods Museum junior is een museum speciaal voor kinderen. Het museum is vormgegeven als een huis met zes kamers. Hier maken kinderen op speelse wijze kennis met het Joodse leven en de Joodse tradities. In iedere kamer is iets anders te doen en te ontdekken, zoals broodjes bakken in de koosjere keuken, Hebreeuws leren in de studeerkamer of muziek maken in de muziekkamer. Ook worden er wisselende activiteiten georganiseerd.
Fotografie: Anneke Hymmen